Har Du ont när Du går och belastar dina knän och höfter? Är det svårt att resa sig och ta de första stegen efter Du suttit ett tag? Har Du fått sämre rörlighet i dina leder? Då kan det vara artros. Artros är en ledsjukdom som drabbar framför allt brosket i våra leder.
Var fjärde svensk över 45 år har artros men även yngre kan drabbas. Artros kan synas på röntgen men behöver inte göra det. Artros är numera en diagnos som ställs genom klinisk undersökning. Du behöver alltså inte röntga ditt knä eller din höft för att veta att Du har artros. Den största myten om artros är att den inte går att påverka och att leden behöver vila. Faktum är att det är precis tvärt om. Artros drabbar brosket i leden. Brosket är beroende av belastning för att fungera. Det går att bromsa både förloppet av ledsjukdomen och förbättra symtomen genom att ta hand om det brosket som finns kvar. Ta hand om brosket gör Du genom att belasta lagom och på rätt sätt, så att brosket får näring. Styrketräning för omkringliggande muskulatur ger också en stor avlastande effekt för leden. Om Du har gått med smärta minskar muskelmassan kring området snabbare än Du tror.
Att träna med sin artros kan vara klurigt eftersom det gör ont. Hur ska Du tänka? Vilka övningar är bra? Vilka muskler behöver just Du träna? Vi rekommenderar att alla med artros får en vägledning av sjukgymnast. Det kan röra sig om allt från ett besök där Du undersöks och får individuella träningsråd eller att Du påbörjar en träningsperiod hos oss för att verkligen få noggrann vägledning i din träning.
En annan myt om artros är att alla med artros behöver opereras. I Sverige har sjukvården kommit väldigt långt med omhändertagande av artros och vi har ett välarbetat koncept som kallas för BOA (Bättre omhändertagande av artros). Det innebär att alla med artros ska erbjudas och rekommenderas gå en artroskurs. Efter genomförd artroskurs har man sett att det är så få som 10-15% av deltagarna som behöver gå vidare med operation.
Känner Du igen besvären? Då är Du välkommen att kontakta oss på 042-147090, alternativt kontakt@cityrehabhbg.se.