Hälsmärta hos barn

Statistik visar att var fjärde barn i en idrottsförening och var tionde barn i en skolklass lider av hälsmärta som tyder på att det kan vara Severs skada.

Severs skada är ett smärttillstånd som känns på den bakre delen av hälbenet. Skadan uppstår oftast hos mycket aktiva barn i åldern 9–14 år och utvecklas när upprepad belastning av hälen stör hälbenets tillväxtzon.

Severs skada är ett smärttillstånd som känns på den bakre delen av hälbenet. Smärtan uppstår när upprepad belastning stör hälbenets tillväxtzon. Tillväxtzoner finns i skelettet så länge barnet. Tillväxtzonen är mjuk och känslig och klarar inte alltid av den hårda belastning som den utsätts för. 


Röntgenbild av hälens tillväxtzon hos en 10-åring

Tillståndet är vanligt hos barn i åldern 9–14 år, men kan förekomma redan i 7 årsåldern. Hos barn som växer mycket även i högre ålder, kan det synas även i 16 årsåldern. 

Vem får hälsmärtan?

Barn med hög fysisk aktivitetsnivå löper större risk att utveckla Severs skada än barn som inte är så fysiskt aktiva. Idrottsaktiva barn, som tränar flera gånger i veckan, är särskilt utsatta. Severs skada syns hos barn som spelar fotboll, handboll, badminton, utövar gymnastik eller annan idrott, där löpning och hopp ingår.

Hur utvecklas hälsmärtan?

Severs skada brukar börja med ömhet i hälarna timmarna efter att barnet har sprungit och varit aktivt. Efter en tid börjar barnet ha ont också medan barnet är aktivt. Den fortlöpande belastning som hälarna utsätts för kan förvärra tillståndet. Barnet får svårt att genomföra aktiviteter och får ofta avbryta träning och tävling.

Hur ställs diagnosen? 

Hos fysioterapeut eller läkare kan du genomgå undersökning som fastställer om det är Severs som är orsaken till din hälsmärta. 

Kika även in på det här självtestet:

Har barnet smärtor vid ett eller båda testen? Då har barnet sannolikt Severs skada.

Hur behandlar man Severs? 

När tillväxtzonen stabiliseras förkalkas hälbenet och och smärtan försvinner. 

Det kan variera mycket på hur länge man är drabbad av detta syndrom, allt från några veckor till flera år. Ibland kan smärtorna återkomma efter period av symtom frihet. 

Tills tillväxtzonen är färdig får man försöka hitta lösningar för att barnet ska kunna förbli aktivt.

Vi tittar på Ditt barns fot, utför gång och löpanalys och ser om det är något vi kan åtgärda med bättre skor, stärkande övningar eller bättre löpteknik. 

Vi är också mycket stolta över att vara 1 av 3 kliniker i Sverige som säljer och provar ut Solemaids sulor.

Hur fungerar Solemaids? 

Med Solemaids i sina skor kan barnet gå och springa utan att belasta hälarna. Solemaids tar nämligen bort trycket från den bakre delen av hälarna med hjälp av kilar som sitter precis framför hälkuddarna. Kilarna lyfter upp hälbenet så att hälarna svävar. Då flyttas trycket längre fram på fötterna och bort från de irriterade hälarna.

Sulorna har så bra behandlingseffekt att vi utlovar 6 veckors behandlingsgaranti. Detta betyder att har inte produkten den önskade effekten, får ni lämna tillbaka sulorna och få pengarna tillbaka.

Boka tid hos oss!

Du bokar ett nybesök 45 min till Lotta Sinclair via vår onlinebokning. Ta gärna med shorts och vardagsskor samt idrottsskor till besöket. Det kan vara så att det krävs två besök innan du får med dig sulorna hem. Kontakta lotta@cityrehabhbg.se om det inte finns några lediga tider online.